A WordPress

A WordPress

A WordPress egy elegáns, jó felépítésű személyes publikálási rendszer PHP és MySQL alapokon építve, a GPL licenc alatt kiadva. A b2/cafelog hivatalos utódja.

A WordPress egy friss szoftver, de gyökerei és fejlesztése egészen 2001-ig visszanyúlik. Reméljük, hogy a webes szabványokra és felhasználói tapasztalatokra fókuszálva egy olyan eszközt készíthetünk, ami semmi máshoz nem hasonlítható.

A WordPress egy publikálási rendszer, mely a könnyű használatra, sebességre és felhasználói élményekre összpontosít, továbbá a háttérben egy aktív közösséggel rendelkezik, ami a nyílt forráskódú szoftverek szíve. A wordpress ma a legelterjedtebb blogmotor és a legtöbb kiegészítővel bíró alapszoftver, aminek a felhasználó fantáziája szab határt.

Jellemzők

A WordPress egy erőteljes személyes publikálási platform, és olyan beépített funkciókkal rendelkezik melyek interneten való publikálásodat olyan könnyűvé és kellemessé teszi, amennyire csak lehet.

Büszkék vagyunk arra hogy egy ingyenesen terjeszthető, szabványoknak megfelelő, gyors, könnyű és ingyenes személyes publikálási platformot nyújhatunk neked praktikus beállításokkal és tulajdonságokkal, valamint egy rendkívül testreszabható maggal.

Licenc

Licenc: A WordPress a GPL licenc alatt áll.

Platform

  • PHP v5.0, vagy újabb
  • MySQL v3.23.x, vagy újabb
  • Ha ezek bármelyike nem egyezik meg, akkor az a WordPress hibás futását eredményez

A blog kezelése és adminisztrálása
Helyileg telepített

A WordPress úgy lett tervezve, hogy saját, vagy megosztott webszerveren is telepíthető legyen, ezzel teljes irányítást adva a blogod felett. A harmadik személyek által nyújtott szolgáltatásokkal ellentétben biztos lehetsz benne, hogy a webnaplódon mindent tudsz módosítani, ha kell. Ez azt is jelenti hogy a WordPress telepíthető otthoni számítógépedre, vagy akár egy intranetre is.

Hordozható mag

Lehetőséged van kiválasztani hogy a WordPress adminisztrációs felületét képező fájlok a webnaplóddal megegyező vagy egy másik könyvtárban legyenek. Például, ha a webnaplód ahttp://pelda.hu címen akarod létrehozni (public_html – a webszerver publikus „gyökér” könyvtára) és a WordPress-hez kapcsolódó fájlokat és könyvtár struktúrát a http://pelda.hu/wordpress(public_html/wordpress) címen, megteheted!

UTC barát

A WordPress lehetővé teszi meghatározni az egyezményes koordinált világidőtől (UTC) való időeltolódást, így minden, az adatbázisban tárolt időhöz kapcsolódó elem GMT értékként lesz eltárolva, ami egy nemzetközi szabvány. Más dolgok mellett ez segít abban, hogy a webnaplódon a helyes idő jelenjen meg, még ha a kiszolgáló szerver más időzónában is van.

gzip

Sok sávszélességet szabadíthatsz fel a gzip opció bekapcsolásával. A WordPress gzip-eli a tartalmat, ha a böngésző támogatja azt. Ez a mod_gzip modul bekapcsolt állapotát feltételezi az Apache-ban.

Felhasználó kezelés

A WordPress felhasználói szinteket használ a különféle opciók elérési szinteken alapuló vezérléséhez, így megvonhatod bizonyos felhasználóktól az új tartalom létrehozásának, vagy már létező módosításának jogát a felhasználói szintjüket módosítva.

A webnaplódon minden felhasználónak lehet egy profilja, ahol megtalálható az e-mail címe, azonnali üzenetküldőkön való elérhetőségei, stb… A felhasználók beállíthatják azt is, milyen módon jelenjenek meg adataik a naplódon.

Könnyű telepítés és frissítés

A WordPress [híres 5 perces telepítése] nem múlható felül egyszerűségében és könnyű használhatóságában. Webnaplód frissítése a legutóbbi WordPress verzióra is könnyű, kevesebb időt vesz igénybe, mint a telepítés!

Dinamikus oldalak

Webnaplód, vagy csak egy részének frissítésekor nem épül újra az összes oldal. Minden egyes alkalommal – amikor egy látogató lekér egy oldalt – azt az adatbázist és sablonokat használva hozza létre. Ez azt jelenti hogy webnaplód, vagy annak sablonjának frissítése olyan gyorsan módosítható, amennyire csak lehet és a szerver erőforrásainak minimális részét igényli csak.

Nemzetköziesítés és lokalizáció

Webnaplódat az általad választott nyelven publikálhatod a nagyközönség felé. A WordPress fordításához és lokalizálásához a gettext metódust használják.

Munkád közzététele
Hírforrások

A WordPress támogatja az RSS 1.0 (más néven: RDF), RSS 2.0 és az ATOM specifikációkat, és ami még jobb, hogy a webnaplódon bármely oldalhoz rendelhetsz hírforrást, amire az olvasók fel tudnak iratkozni. Van egy csatorna a legutóbbi bejegyzéseknek, a kategóriáknak, a hozzászólásoknak, és – ahogy korábban is írtuk – aminek csak akarsz. Minél több opció áll rendelkezésre az olvasóidnak, hogy nyomon kövessék a naplódat, annál könnyebb a terjesztés. A WordPress továbbá teljes mértékben támogatja a mellékletekkel ellátott RSS 2.0 hírforrásokat, így az mp3 fájlok hozzáadása (mint pl. podcastek) csak egy csettintés.

Permalinkek

A webnaplódon minden egyes oldal címe alkalmazkodhat egy szabványhoz, minden link struktúrált és ésszerű – érhető az emberek és gépek számára, ami magába foglalja a keresőmotorokat is. A tiszta URL-ek alapvetőek a keresőoptimalizáláshoz, valamint jobb felhasználói élményt is nyújt.

Inter-blog kommunikáció

Az egyre növekvő világban a WordPress kész a PingBack és TrackBack támogatására, ami két nagyon hasznos módja a más webnaplókhoz való csatlakozásra, és fordítva.

Tartalom létrehozása
Jelszó védelem

Meg akarsz osztani valamit, de nem akarod hogy mindenki lássa? Egyszerű. Védd le a kérdéses bejegyzést egy jelszóval!

Bejegyzés a későbbiekre

Megírhatsz egy bejegyzést ma, és beállíthatsz egy későbbi dátumot, amikor automatikusan meg fog jelenni.

Többoldalas bejegyzések

Ha a bejegyzésed túl hosszú, bontsd oldalakra, így az olvasóidnak nem kell a világ végére görgetniük.

Fájl/kép feltöltés

Feltölthetsz képeket vagy fájlokat, és hozzálinkelheted őket vagy megjelenítheted a cikkeidben. Lehetőséged van bélyegkép készítésére is a feltöltéskor.

Kategóriák

Rendezd bejegyzéseid kategóriákba, alkategóriákba, és al-alkategóriákba…

Emotikonok, hangulatjelek

A WordPress a karakterekkel írt hangulatjeleket, mint a “:)” grafikus megfelelőjévé konvertálja.

Piszkozatok mentése

Mentsd el be nem fejezett cikkeid, javítsd őket később, és publikáld amikor kész vagy vele.

Bejegyzések előnézete

Mielőtt megnyomnád a „Publikálás” gombot, megtekinthetsz egy előnézetet a megírt cikkből, hogy ellenőrizd, minden úgy néz-e ki, ahogy szeretnéd. Valójában ezt bármikor megteheted, mivel a előnézet „élő”.

E-mail blogolás

Elküldheted bejegyzéseid e-mailként is, és megjelenítheted őket a webnaplódon.

Bookmarkok (könyvjelzők)

Add hozzá böngésződhöz a WordPress nyújtotta “Nyomd meg!” bookmarkletet és kapsz egy rövidebb utat, hogy létrehozz egy cikket arról az oldalról, ami a böngésződben megjelenítésre került!

Oldalsáv

Ha nem szereted a bookmarkletet, használd a barátságos böngésző oldalsávot, ami hasonló módon használható.

Formázás

Gondolj a WordPress-re úgy, mint ami szavaidat finomabbá, oldalaidat még felhívóbbá teszi. A WordPress szöveg-formázó bővítményekkel érkezik, melyek megtisztítják a tartalmat és tipográfiai jóságokat adnak cikkeidhez.

Archívumok és keresés
Archiválás

Ha már hosszabb ideje vezetsz egy blogot, akkor számít az is, hogy mennyire jól vannak a bejegyzéseid rendezve, és blogod archívumának megjelenítéséhez a WordPress számos előre elkészített opciót kínál fel. Választhatsz éves, havi, heti, napi, kategória szerinti, vagy szerző szerinti archívumok közül, és könnyedén linkelhetsz az archív oldalakra a főoldalról (vagy bármely másik oldalról) egy template tag használatával, ami létrehozza az archív oldalakra mutató linkeket. Mivel a WordPress dinamikusan hozza létre az oldalakat, ezért ezek az archív oldalak nincsenek hatással a tárhelyed méretére.

Keresés

A WordPress-nek van egy beépített kereső eszköze, ami lehetővé teszi a látogatóid számára hogy olyan kifejezésekre keressenek a blogodon, amik őket érdeklik, és a search-hilite bővítmény, mely megtalálható WordPress-ben, kiemeli a keresett kifejezéseket, így még könnyebben megtalálják azt, amit keresnek. Ehhez kapcsolódóan, a bővítmény ugyanezt csinálja akkor is, ha valaki a blogra egy keresőmotor – mint például a Google – találatai alapján jutott el. Összességében, a keresés szórakozás a WordPress-el.

Társalgás és hozzászólások
Közösségépítés

A WP nem a YMCA, de a megjegyzéseken, trackbackeken és pingbackeken keresztül segít közösségeket építeni a webnaplók körül, valamint segít neked kapcsolatban maradni a közösséggel és a barátságok ápolásában.

Engedélyezett html tag-ek

Nem mindenki ördög, de akik azok, azokat tartsuk távol azzal, hogy korlátozzuk mely html tag-ek használhatóak a webnaplódon. A WordPress által engedélyezett alapértelmezett html tag-ek józan választások, hogy lehetővé tegyék a html használatát a megjegyzésekben, azonban adataid, vagy a szerver biztonságát mégse kockáztassák.

Moderáció

A WordPress moderációs opciók tömkelegét nyújtja számunkra, moderálhatod:

  • az összes hozzászólást, mielőtt megjelennének a blogodon
  • hozzászólásokat, melyekben bizonyos szavak szerepelnek
  • meghatározott IP címekről érkező hozzászólásokat
  • olyan hozzászólásokat, melyek az általad meghatározottnál több linket tartalmaznak.

Ezek a moderátori opciók távoltartják a spammereket és vandálokat.

Értesítés

A WordPress segítségével mindig naprakész lehetsz, ugyanis képes e-mailt küldeni minden egyes új hozzászólásról, vagy moderálásra váró hozzászólásról.

Blogroll készítése és kezelése
Blogroll

A blogroll az, ahol az általad gyakran olvasott blogokra linkelsz – egy barátságos mód annak elismerésére, hogy léteznek jó blogok. A WordPress beépített linkkezelője lehetővé teszi a linkek egyszerű kezelését és hozzáadását.

Bookmarklet

A könnyedség egy csinos bookmarklettel kezdődik, amit hozzáadhatsz böngésződ kedvenceihez. Egy link hozzáadása egy érdekes bloghoz, vagy weboldalhoz olyan egyszerű, mint rákattintani a könyvjelző, vagy kedvenc gombra a blog, vagy weblap közetkező alkalommal való meglátogatásakor!

Kategórizálás

A blogrollban szereplő linkek kategorizálhatóak és elegánsan rendezhetőek.

Importálás

Ha már van egy listányi linked, egy OPML fájlként importálhatod azt a WordPress blogodba. Azok számára, akik más blogszolgáltatótól jönnek, ez azt jelenti hogy importálhatod blogrollod aBlogrolling.com oldalról, és soha többé nem kell harmadik személyű szolgáltatást használnod a blogroll kezeléséhez.

Exportálás

Említettük már, hogy exportálhatsz is OPML fájlt, ami a linkek listáját tartalmazza?

Megjelenítés

Minden más mellett van néhány template tag, ami lehetővé teszi a blogroll megjelenítését úgy, ahogy te szeretnéd – betűrendben, értékelési sorrendben, frissítési sorrendben – rajtad múlik.

Üzenet | Kérdés

Küld el az üzeneted, és amint lehet válaszolunk.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Az oldal böngészése közben sütik kerülnek a gépedre, ami megkönnyítik az oldal használatát. Tudod mi az a süti?

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Bezár